resultaten.
Ik kreeg daardoor niet alleen een nieuw systeem aangeleerd, maar ik begreep ook echt waarom het werkte en kon het aanpassen naar hoe het het beste ging werken voor mij.
De eerste stap in het Focus Traject was niet meer proberen om alles in mijn hoofd vast te houden. En ook het inzicht welk systeem daarin voor mij werkte en wat niet. Waarom werkt het niet om alles maar random op te schrijven? En waarom werkt een papieren to-do lijst voor mij niet? Ik kreeg daardoor niet alleen een nieuw systeem aangeleerd, maar ik begreep ook echt waarom het werkte en kon het aanpassen naar hoe het het beste ging werken voor mij. Heel veel cursussen en artikelen die je op internet leest gaan over 1 ding wat je moet doen wat het beste is voor iedereen. Ik ben niet iemand die alles tot in detail vast legt of dar gaat volhouden, daarom liet ik alles ook altijd snel weer los. Dit systeem nu werkt voor míj, daarom werkt het.
Het inzicht dat uitstelgedrag geen luiheid is maar een copingmechanisme heeft ook enorm geholpen. Ik bleef proberen mezelf vooruit te schoppen en te duwen, maar nu onderzoek ik meer: wat is de reden dat ik dit doe? Wat ligt daar onder en hoe kan ik dat aanpakken? Waardoor alles veel soepeler loopt. Dat scheelt me echt uren tijd. Maar het scheelt ook de tijd die ik in mijn hoofd besteedde aan nadenken over waarom het niet lukt en de stress die dat ook weer geeft. Dat maakt werken ook gewoon weer veel leuker, want ik ben mijzelf niet voor mijn kop aan het slaan. Daarin helpt reflectie me ook. Ik was daar in het begin vrij sceptisch over, wat het me ging opleveren. Maar ik merk nu dat het me heel erg helpt om te zien wat ik wel en niet heb gedaan en waar dat door komt. Ik kan een stuk milder naar mijzelf kijken.
Het is veel rustiger in mijn hoofd. Ik kan alsnog af en toe rennen en vliegen, maar niet meer de hele dag door. En ik doe niet meer tien dingen tegelijk. Ik heb geleerd hoe ik dat kan parkeren, het kan wegleggen. Lastig te omschrijven, maar dat gaat nu veel relaxter in plaats van dat ik er tegen moest vechten. Ik heb er veel meer regie op. Het inzicht dat je brein ook rust nodig heeft om na te denken heeft erg geholpen. Daardoor kan ik meer bóven een vraag gaan hangen dan dat ik constant er ín zit. Ik merk dat ik nu besef dat het heel belangrijk is om zelf de ruimte te pakken en aan te geven wat ik nodig heb om mijn werk goed te blijven doen.
Deze dingen zijn nu heel erg onderdeel geworden van mijn manier van werken, in plaats van een trucje. Ik heb het eigen kunnen maken en dat helpt om het ook in chaotische tijden het te doen. Het feit dat Linde neuropsycholoog is en snapt waarom je brein doet wat het doet is heel belangrijk. Het hielp mij om te begrijpen waarom mijn brein me soms tegenwerkte en het niet deed wat ik wilde. Ik vond de een-op-een gesprekken ook enorm prettig, omdat ik dan echt kon kijken naar mijn eigen werk en hoe het voor mij werkt en in mijn hoofd werkt.
Ik denk dat het Focus Traject voor heel veel collega’s belangrijk is om te volgen. Ook omdat je van meer begrip hebt voor elkaar. En weet hoe je elkaar kan helpen. Ik denk dat het het meest oplevert voor mensen zoals ik me voelde aan de start. Die het overzicht kwijt zijn en snel afgeleid raken.
Irene – Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Het Focus Traject heeft me doen inzien dat we veel dingen externaliseren. Hopen dat dingen beter worden of dat het een keer rustiger wordt. Dat gebeurt niet, daar moet je zelf regie op nemen. Ik weet nu de juiste vragen te stellen, waardoor je veel meer rust voor jezelf creëert. Daar heb ik veel profijt van gehad.
Wat mij aansprak om het Focus Traject te volgen was in eerste instantie de positieve ervaringen van collega’s, die hebben verteld wat het traject hen heeft opgeleverd. Het sprak me aan dat deze training vooral zich richtte op structurele gedragsverandering. Ik was redelijk nieuw bij EZK en er komt veel informatie op je af, dat wil je ook op een gestructureerde manier tot je nemen. Het was ontzettend druk, en daar ervoer ik ook veel stress van.
Het Focus Traject heeft me doen inzien dat we veel dingen externaliseren. Hopen dat dingen beter worden of dat het een keer rustiger wordt. Dat gebeurt niet, daar moet je zelf regie op nemen. Ik merk dat als ik nu vergaderverzoeken krijg bijvoorbeeld, ik de vraag stel wat de meerwaarde is van mijn deelname. Vaak blijkt dan dat het niet écht nodig is dat je aanwezig bent. Zo weet je dan in één klap 2 uur extra in je dag vrij te spelen, waardoor je veel meer rust voor jezelf creert. Daar heb ik veel profijt van gehad. Ik blok nu in de week de activiteiten die ik wil doen. Ik heb veel meer overzicht, o.a door het gebruik van Trello, waardoor ik nu ook veel beter zie waar er nog ruimte zit en waar niet om vragen of verzoeken op te pakken. Daardoor kan ik beter nee zeggen. Dat geeft me heel veel rust. Ik merk dat ik er nu beter naar kan handelen in plaats van hopen dat het beter wordt. Ik organiseer dingen nu structureel anders. Waar we ook aan hebben gewerkt is wat ik geloof. Ik dacht dat ik mezelf in een kwaad daglicht zou stellen als ik nee zou zeggen, dat mensen daar iets van gaan vinden, maar in de meeste gevallen is dat helemaal niet zo. Dat heb ik geleerd en ook kunnen ervaren tijdens het traject. Om de feiten te laten spreken: mijn stressniveau is afgelopen tijd van een 8 naar een 4 gezakt. Ik zit er met meer zelfvertrouwen in ook. Dit zijn echt prettige uitgangspunten om mijn werk te kunnen doen, en dat straal je vervolgens ook uit. Ik voel me alsof ik de verantwoordelijkheid kan dragen op een goede manier.
Ik vond het Focus Traject uniek omdat het zich richt op de verankering. Het is niet een middag een cursus. Dat heeft geen enkele andere cursus die ik tot nu toe heb gedaan. De opzet tussen de groepstrainingen en een-op-een sessies vond ik een prettige werkvorm. Ik denk dat iedere ambtenaar hier zijn pluspunten uit kan halen, maar vooral de mensen die een hoge werk- en vergaderdruk ervaren.
Jim – Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Ik heb meer regie over mijn eigen agenda. Ik zeg nu vaker nee, dat voelt niet altijd fijn maar ik besef me nu dat de negatieve consequenties waar ik bang voor was nooit uitkomen. Dat had ik eerder echt niet gedaan. Mijn gevoel van onrust is eigenlijk gewoon verdwenen.
Het belangrijkste wat het Focus Traject mij heeft gebracht is meer rust. Ik neem nu veel meer momenten waarop ik bewust geen prikkels verwerk, zoals Linde breinpauze noemt. Ik merk vooral daarna dat het echt veel voor me doet. Ik voel me rustiger, ik slaap beter, dat zijn de directe resultaten die ik daarvan merk. Al heb ik op het moment niet heel veel zin om het te doen. Ik merkte ook heel snel wat het me opleverde, dat helpt om het vol te houden. Ik blok mijn agenda nu ook vooraf, zodat ik daar ook echt aan kan gaan werken, en niet in de knoop kom met alles wat op me af komt en alle meetings die je ingeschoten krijgt. Ik bewaak die blokken nu ook beter, ik heb meer regie over mijn eigen agenda. Ik zeg nu vaker nee, dat voelt niet altijd fijn maar ik besef me nu dat de negatieve consequenties waar ik bang voor was nooit uitkomen. Dat had ik eerder echt niet gedaan. Mijn gevoel van onrust is eigenlijk gewoon verdwenen. Vooral in drukkere periodes helpt het me om op deze dingen terug te vallen om de rust te bewaken. Dat gaat niet iedere dag goed natuurlijk, maar dat hoeft ook niet.
Het Focus Traject heeft een heel wetenschappelijke uitleg en benadering. Voor mij is het veel logischer nu waarom ik bepaald gedrag vertoon, waarom we dat allemaal doen. Maar ook dat het niet zo simpel is om dingen te veranderen. Bij de meeste workshops kreeg ik het idee dat ik na toepassen van de techniek ervan af moest zijn, en frustreerde het als het dan niet lukte. Alsof het aan mij lag. Nu weet ik veel beter hoe gedragsverandering werkt en hoe ik dat ook duurzaam kan maken, omdat ik er zelf langere tijd ook mee aan de slag ben gegaan. In de een-op-een sessies konden we ook echt naar mijn proces kijken. Het is duidelijk dat Linde weet waar ze het over heeft. Ze kon al mijn vragen beantwoorden. Linde pikt ook snel signalen op van mensen en onthoud dit dan om in de een-op-een sessies te bespreken. Ik vond het ook heel fijn dat ik zelf bepaalde waarmee ik aan de slag ging, dat ik niet exact hetzelfde plan als de rest van de groep hoefde te volgen.
Ik denk dat het Focus Traject voor enorm veel mensen kan zijn. Iedereen haalt er weer iets anders uit, dat is wat ik heb gezien in onze groep. Als je denkt: ik ben te druk op werk en ik vind het moeilijk om dat te veranderen, dan is het traject voor jou.
Yasmin – Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Een van de belangrijkste dingen die het Focus Traject me heeft gebracht die echt ondertussen wel hardcoded is in mijn hoofd, is dat ik echt onrealistische verwachtingen van mezelf had van wat ik aankan.
Ik was constant reactief bezig, waar moet ik iets mee moest en waarmee niet. Ik was al aan de gang gegaan met tips en tricks maar dat bleef voelen als een soort kunstjes. Ik was op zoek naar hoe ik deze hoeveelheid aan vragen en informatie kan managen en kan stroomlijnen. Hoe ik boven de informatie stroom kan staan en doelgericht acteren op wat er allemaal langs komt Juist mijn rol als teamleider wilde ik leren hoe ik een team beter kan aansturen in de chaos van alle informatie. Hoe blijf ik goed geïnformeerd zonder alles te hoeven lezen?
Een van de belangrijkste dingen die het Focus Traject me heeft gebracht die echt ondertussen wel hardcoded is in mijn hoofd, is dat ik echt onrealistische verwachtingen van mezelf had van wat ik aankan. Dat het oké is om jezelf te helpen door niet alles te onthouden, maar door het goed vast te leggen. En dat het slim is als team je “extern geheugen” te organiseren. De andere belangrijke opbrengst is dat je alleen maar focus kan aanbrengen als je er tijd voor neemt. Dus: je maakt tijd door tijd erin te stoppen. En dat is ook iets wat ik nu op een regelmatige basis doe. En daarom heb ik veel meer het gevoel dat ik boven de materie sta. Ik heb veel minder dat gevoel van overwhelmed en overspoeld zijn. En als dat nu wel gebeurt dan ga ik een rondje fietsen of lopen, laat ik mijn gedachtes er over gaan, en dan als ik thuis ben heb ik weer helderheid. Daarnaast ben ik mijn mail gaan afdammen. Met het hele team mailen we nu minder. We hebben een extern geheugen gemaakt via Teams, waar o.a. het jaarplan en alle tussendoelen in staan. We hebben nu één plek expliciet staan wat we gaan doen en waar we mee bezig zijn. En de grap is dat daardoor de hoeveelheid mail drastisch afneemt: omdat dat vaak reactie op reactie op reactie is. Dat scheelt enorm. De bijvangst van zo’n systeem is dat men zich veilig voelt doordat er een vangnet is op hun taken, omdat er meer efficiënte kennis en informatiedeling is. Dat doet ook wat met de ervaren werkdruk bij mij, en in het team. Doordat ik deze dingen doe, ga ik er veel ontspannener instaan. Je weerbaarheid gaat omhoog. Je relativeringsvermogen. Dat voelt gewoon veel beter.
Ik vond het verbinden van de theoretische onderbouwing aan de praktische tools heel nuttig in het Focus Traject. Daardoor worden die tools ook geen kunstjes, maar wordt het iets wat je echt zelf geïnternaliseerd hebt. Dat heb ik nog nooit zo gezien. Vaak heb je of een mega theoretisch verhaal waar niet doorheen te komen is, of trucjes. Niets daar tussenin. Ik vond het bijzonder om te zien dat in het Focus Traject wel kon. In combinatie met ontzettend goed cursusmateriaal. Linde brengt de informatie heel gedoseerd. Als je gaat doorvragen zie je dat er heel veel lagen onder zijn die zij ook graag meebrengt, wat het traject veel diepgang geeft.
Ik denk dat het traject vooral behulpzaam is voor de mensen die hulp willen accepteren, maar wel willen weten waarom je iets moet gaan doen. Mensen die nieuwsgierig zijn naar het waarom en zoekende zijn in hoe ze het geleerde duurzaam kunnen blijven toepassen.
Gerben – Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Ik denk dat ik oprecht een gelukkiger mens van het Focus Traject volgen ben geworden. Het kwam als hele goede timing voor mij. Tijdens het traject heb ik aan deze thema’s kunnen werken maar tijdens de periode daarna zijn de inzichten ook blijven komen.
Het Focus Traject heeft veel voor mij betekend, zowel op praktisch als op psychologisch niveau. Ik ben anders gaan werken in een aantal dingen, hoe ik bijvoorbeeld mijn informatie manage, waar ik heel veel aan heb gehad. Ik had het idee had dat we ook heel erg veel aan elkaar hadden in de groep. Ik vond vooral de opdrachten tijdens de 1 op 1 sessies fijne oefeningen, vooral omdat deze wat dieper ingingen op bijvoorbeeld mijn overtuigingen. Die oefeningen probeer ik nog steeds dagelijks toe te passen. Daarmee kon ik mijn gedachtes relativeren. Als ik gestresst ben kan ik doemdenken, deze oefeningen hielpen om me daaruit te krijgen. Ik heb geleerd hoe ik mezelf minder goed kan veroordelen. Ik vind het moeilijk om te zeggen hoe ik daar precies ben gekomen, maar het kwartje is daarin gevallen dat ik niet zo hard voor mijzelf hoef te zijn. Dat is de boodschap die het Focus Traject heeft uitgestraald naar mij en de maanden na het traject heb ik dat nog meer kunnen integreren. Door mijzelf niet meer zo druk te maken om dingen en niet meer te overdenken en over analyseren, geef ik mijzelf al zoveel meer rust. Het lukt beter om het los te laten. Dat was een heel proces, want loslaten doe je niet zomaar. Tijdens het traject hebben we heel veel tussenstappen geleerd om daar te komen dan alleen het loze advies “laat het gewoon los”. De bewustwording in mijn patronen en hoe ik denk en handel was super interessant. Aan het begin van het traject kon ik heel veel dingen nog steeds overdenken of ergens in doorgaan en op een gegeven moment merkte ik dat het me begon op te vallen wanneer ik in een bepaalde routine bleef hangen. Het is leuk dat je dat dan ook bij jezelf herkent op andere punten in je leven die misschien helemaal niet met focus of stress te maken hebben. Ik denk dat ik oprecht een gelukkiger mens van het Focus Traject volgen ben geworden. Het kwam als hele goede timing voor mij. Tijdens het traject heb ik aan deze thema’s kunnen werken maar tijdens de periode daarna zijn de inzichten ook blijven komen.
Ik vond het Focus Traject uniek doordat het echt ging over je brein, en er niet een soort generiek advies werd gegeven. Daarnaast vond ik het verfrissend dat het stuk rust centraal stond. Ik denk dat er te weinig wordt gehamerd op hoe belangrijk rust is. Ik vind dat zo belangrijk, dit moeten meer mensen weten. De mentaliteit rondom bereikbaarheid en de norm in productiviteit hebben we besproken in het traject, in relatie tot dat je brein dat helemaal niet kan bijbenen. Dat vond ik heel belangrijk. Ik vond het fijn dat Linde haar inhoudelijke kennis makkelijk kon vertalen, ook als het misschien lastige stof was. Linde had aandacht voor iedereen apart. Ze had snel door wie waar tegen aan liep en kon dat ook behandelen in de groepssesies, en betrok daar ook de rest bij. Daardoor denk ik dat iedereen continu het gevoel had dat ze gehoord werden en dat vond ik heel erg fijn.
Ik zou het traject aan echt iedereen aanraden. Ik denk gezien ons maatschappelijke probleem dat iedereen er baat bij heeft. Bij mensen die aanlopen tegen hun werkdruk, en dat hoor ik praktisch bij iedereen om mij heen, zou ik het aanraden.
Celeste – Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Waardevol inzicht: als ik beter mezelf begrijp waarom het loopt zoals het loopt, dan kan ik mijzelf ook veel beter sturen richting de kant waar ik wel heen wil. Door het Focus Traject heb ik meer grip op het werk, daardoor ervaar ik meer innerlijke rust en meer werkplezier. Ik ben er echt effectiever van geworden.
Na het volgen van het Focus Traject ga ik veel bewuster om met mijn eigen gedrag. Ik snap beter hoe ik dit moet sturen. Waar ik dat voorheen meer vanuit een rationele insteek deed, heb ik nu tools om mijzelf daar als het ware in mee te nemen. Daarnaast is mijn focus beter geworden, wat voor mij vooral lag aan zowel afleiding van buiten als afleiding die in mijn hoofd bleef rondspoken. Ik kan nu beter focussen op wat er voor me ligt. Wat voor mij een heel sterk inzicht was is dat ik een systeem moet hebben om mijn informatie in te managen wat mijn onderbewuste vertrouwt. Dat systeem heb ik nu, waarin ik bijhoud wat ik allemaal moet doen én hoe belangrijk dat voor me is. Hierdoor heb ik daadwerkelijk meer controle over mijn werk, daarnaast heb ik niet meer de hele tijd de zorg dat ik dingen vergeet. Hier meer grip op hebben heeft me meer werkplezier opgeleverd.
Ook zijn er in het traject een aantal goede eigenschappen van mijzelf benadrukt: bijvoorbeeld mijn houding over mijn rust nemen. Dat deed ik al goed, maar doordat ik dat bevestigd zag ben ik dat nog beter gaan doen.
Ik ben ook een aantal simpele dingen gaan doen die voor de hand liggend zijn, maar die ik toch zonder het Focus Traject niet had gedaan. Het uitzetten van bepaalde pop-ups bijvoorbeeld. Er zat voor mij weerstand op, die in het traject heel expliciet gemaakt is, waar we het uitgebreid over gehad hebben. Dat is ook een waardevol inzicht: als ik beter mezelf begrijp waarom het loopt zoals het loopt, dan kan ik mijzelf ook veel beter sturen richting de kant waar ik wel heen wil. Door het Focus Traject heb ik meer grip op het werk, daardoor ervaar ik meer innerlijke rust en meer werkplezier. Ik ben er echt effectiever van geworden.
Het traject is heel veelzijdig, dus ik denk dat het voor veel mensen aan te raden is. Als ik toch dat moet specificeren zou ik zeggen dat mensen die malen over dingen het meeste halen uit het traject. De mensen bij wie de gedachtes doorgaan en die moeite hebben om het los te laten.
Het unieke van het Focus Traject is de simpelheid. De eenvoud van hoe je stappen kan zetten om beter en prettiger je werk te doen. Het hoeft niet direct groots en complex te worden. Het is niet een heel tijdsintensief traject en toch heeft het me heel veel opgeleverd. Dat vind ik bijzonder. De gedegenheid waarmee Linde de theorie onderbouwt in waarom dingen in het brein en ons gedrag werken zoals ze doen, maakte dat het bij mij binnen kwam.
Ruben – Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Ik ben veel dingen anders gaan doen na het traject. Ik besef nu dat het meer dan oke is, zelfs noodzakelijk, om voldoende pauze te nemen. Dat schuldgevoel wat ik daarbij had is nu gewoon weg, dat vind ik echt heel erg fijn. Ik ervaar in de praktijk dat ik daardoor beter werk, dat de kwaliteit beter is van mijn werk.
Ik wilde dat dit ging veranderen omdat ik meer plezier wilde halen uit mijn werk. Het kostte me teveel energie op deze manier, ik vond een werkdag soms echt zwaar aanvoelen. Ik wilde ook meer voldoening halen uit mijn dag en week.
Ik ben veel dingen anders gaan doen na het traject. Ik besef nu dat het meer dan oke is, zelfs noodzakelijk, om voldoende pauze te nemen. Dat schuldgevoel wat ik daarbij had is nu gewoon weg, dat vind ik echt heel erg fijn. Ik ervaar in de praktijk dat ik daardoor beter werk, dat de kwaliteit beter is van mijn werk. Dat ik niet meer een overleg inrol om 1600 en daar half bij zit, maar nu meer input kan leveren. Ik ben het veel meer gaan zoeken in de kwaliteit in plaats van de kwantiteit. Ik kies ervoor om in de 20 minuten tussen een overleg nu rust te nemen, zodat ik daarna ook het volgende overleg daadwerkelijk verder kan brengen. Daarom is dat schuldgevoel nu weg. Ik zie dat ik daardoor dus ook een betere werknemer ben.
Ik had altijd de neiging om mijn volledige FTE vol te plannen. Terwijl ik eigenlijk wel wist dat minimaal 30% ad-hoc ingevuld wordt. Ik probeer nu op 80% te gaan zitten, en in die 80% veel meer de nadruk te leggen op kwaliteit in plaats van hoe veel taken ik aftik. Daardoor merk ik ook dat het niet meer naar mijn keel grijpt als ik een verzoek krijg om iets extra’s op te pakken.
Ik kijk daarnaast nu ook meer vooruit. Dat is ook gerelateerd aan dat ik mijn taken beter bijhoud, daardoor kan ik veel actiever kijken naar welke overleggen ik heb staan en daar kan ik nu selectiever in zijn. We gaan daar nu met collega’s ook veel beter over in gesprek. Ik heb nu bijna niet meer dat ik naar mijn agenda kijk en denk ‘oh, de week is voorbijgevlogen en ik had hier allemaal niet bij hoeven zijn’.
Ik heb daarnaast ook een manier gevonden om alle dingen die ik moet doen uit mijn hoofd t halen. Dat blijft met ups en downs gaan, soms voel ik weer dat ik denk “oh dit moet ik niet vergeten”, maar ik weet nu hoe ik daarop moet teruggrijpen. Ik heb nu een systeem gemaakt, dus ik kan daar makkelijk naar teruggaan. Als dat er niet is ga je al gauw heel onoverzichtelijk werken met allerlei post-its en zo. Omdat ik nu een structuur daarin heb, heb ik wel de ups en downs maar het is nooit dat ik het helemaal loslaat.
Ik merk ook nu in overleggen die heel lang duren, als ik die pauzes niet kan nemen, dat ik direct merk dat ik dan ook om 17.00 helemaal cooked ben. Ik ben me nu veel bewuster van hoe alles wat ik heb geleerd zich ook uit in de praktijk, ik zie en voel dat het werkt.
Ik vond de wetenschappelijke basis uniek aan het Focus Traject. Ik vind het heel belangrijk om te horen wat er precies gebeurt in je brein. Ik vond het ook heel fijn dat er tijd was om te reflecteren, ook met elkaar. Het traject is verder ook erg hands-on, niet alleen de reflectie, maar ook: wat gaan we nu anders doen? Het traject duurt drie maanden, en ik heb het idee dat we de tijd heel effectief hebben gebruikt daarin.
Ik vind het heel goed dat Ruststokers de focus heeft op de overheid. Er valt daar nog veel winst te behalen. Ik merk ook dat niet iedere cursus de Rijksoverheid snapt. Dat kan een gemis zijn. Ik heb het gevoel dat Linde ons snapt, weet wat ons werk behelst, dat helpt.
Isa – Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Ik merk dat ik nu veel geconcentreerder kan werken, waardoor ik ook sneller werk. Ik ken mijn grenzen beter, vooral ook omdat ik beter overzicht heb van wat ik aan het doen ben en wat ik nog moet doen. Dat maakt dat ik veel beter kan inschatten waar ik nog tijd voor heb en waarvoor niet.
De reden dat ik mee wilde doen aan het Focus Traject was omdat ik merkte dat ik door alle prikkels van buitenaf erg afgeleid was. Ik had problemen om mijn concentratie goed te houden. In mijn werk is dat heel belangrijk met de stukken die ik moet schrijven. Maar de afleiding door Skype, aantekeningen, mailverkeer, whatsapp.. dat ging niet. Ik merkte dat deze afleidingen thuis ook groter waren dan op kantoor. Ik raakte het overzicht kwijt, waardoor ik in een verlamming terecht kwam. Ik wist niet meer waar ik het zoeken moest. Dan ging ik 10 dingen tegelijk doen, wat helemaal niet de bedoeling is. Ik ging steeds minder rust inplannen, omdat ik constant bezig bent met wat ik nog moest afmaken. Ik raakte daar gestresst van en daardoor had ik weer minder focus. Het was een cirkeltje. Als dit niet veranderd was, had ik op een gegeven moment tegen een soort burn-out gezeten denk ik. Dat wil je natuurlijk voorkomen.
De impact van het Focus Traject zit voor mij interessant genoeg in kleinere aanpassingen dan ik van tevoren had gedacht. Ik structureer mijn informatiestromen nu zo dat ik niet meer overal papier heb liggen, bijvoorbeeld. Dat alleen al geeft enorme rust, omdat het georganiseerd is. Ik leg bewust mijn telefoon buiten handbereik. Ik heb een post-it op ooghoogte hangen waar op staat dat ik moet gaan wandelen. Dat is een hele goede reminder voor mij dat rust zo belangrijk is voor me. Ik merk dat ik ook op de momenten als ik vrij ben ook bewuster ga wandelen om zo mijn hoofd leeg te maken. Deze dingen hebben heel veel meer rust gebracht en veel meer overzicht gegeven voor mij. Voor heel veel mensen geldt dat het nemen van pauze wordt gezien als luxe, dan als de noodzaak die het is. Dat onderschatten mensen echt.
Ik heb geleerd om gedragsverandering in kleine stappen te doen. Je wil vaak te grote stappen nemen, waardoor je jezelf snel overvraagt, zeker wanneer je het al enorm druk hebt. Juist door klein te beginnen; waarvan ik in het begin dacht, nou, ik weet niet hoeveel me dat gaat opleveren, haal ik veel meer resultaat. Dat blijkt een énorme vooruitgang te geven. Daarnaast is het Focus Traject is gespreid over een aantal maanden, wat je ook de tijd geeft om het te implementeren.
Ik merk dat ik nu veel geconcentreerder kan werken, waardoor ik ook sneller werk. Ik kan makkelijker nee zeggen. Ik ken mijn grenzen beter, vooral ook omdat ik beter overzicht heb van wat ik aan het doen ben en wat ik nog moet doen. Dat maakt dat ik veel beter kan inschatten waar ik nog tijd voor heb en waarvoor niet.
Linde kan heel goed luisteren, maar ze kan het ook goed terug benoemen naar mij in gesprekken. Daardoor kon ik de inzichten op een goede manier opslaan, ook wanneer ik veel aan het praten was in een antwoord.
Dit Traject zou ik aanbevelen aan mensen die veel gefocust werk moeten doen. Mensen die beleidsstukken moeten schrijven, beslissingen moeten schrijven, bijvoorbeeld. Daar heb je een ontzettende focus voor nodig omdat iedere komma telt. De afleidingen zijn enorme inbreuken daarop. Voor die mensen waar ook de werkdruk heel hoog ligt, is het Focus Traject een aanrader.
Fatine – Immigratie en Naturalisatiedienst
Maar het grootste inzicht voor mij is de rust die ik neem gedurende mijn werkdag, en het verschil tussen actieve en passieve rust daarin te onderkennen. Dat vond ik echt een enorme eye-opener. Ik wist wel dat mijn rust belangrijk was, maar ik handelde er niet naar. Dat lukt nu wel.
Naar aanleiding van het Traject ben ik anders gaan werken. Ik heb mijn uitstelgedrag kunnen aanpakken (met bijvoorbeeld de Eat The Frog methode), dat vond ik heel fijn. Ik heb ook mijn afleiding kunnen tackelen. Maar het grootste inzicht voor mij is de rust die ik neem gedurende mijn werkdag, en het verschil tussen actieve en passieve rust daarin te onderkennen. Dat vond ik echt een enorme eye-opener. Ik wist wel dat mijn rust belangrijk was, maar ik handelde er niet naar. Dat lukt nu wel. Ik werk de hele dag met de Pomodoro methode en daarna neem ik korte breinpauzes. Dat ik dat nu onder controle heb, is echt fantastisch. Het geeft me zo veel meer rust, voldoening en controle. Ik doe een hele hoop meer dan wat ik voorheen deed. Dat maakt dat er nu geen bergen werk meer liggen, maar dat het weer behapbaar is geworden. Het schuldgevoel wat ik had toen ik rust nam, dat is nu weg. Zonder die rust kan je je werk gewoon niet heel goed doen. Dat besef ik me nu.
De eerste training maakte voor mij dat ik de stap kon nemen om de dingen daadwerkelijk te gaan implementeren. Ik had een gevoel toen ik daar zat van: “dit is het gewoon”. Ik heb inzicht gekregen hoe het werkt in mijn hersenen, bijvoorbeeld in hoeveel prikkels ik verwerk en wat ik van mijzelf daarin moet en kan verwachten. Het klikte op dat moment allemaal in elkaar. Het is belangrijk om veel bewuster en zuiniger om te gaan met je energie en je aandacht. Ik was echt een beetje verbaasd over de impact van het Focus Traject voor mij. Ik wist en deed al veel om mijn rust in de gaten te houden, maar dit was echt de stap extra die ik nodig had om alles bij elkaar te brengen. Dat vind ik heel bijzonder. Ik vertel mijn inzichten en de tools die ik nu gebruik, ook aan anderen. Zo hoop ik dat iedereen wat meer rust, meer focus en meer balans vindt in zijn werk.
De manier waarop Linde het traject geeft is uniek. Ze betrekt de wetenschap bij de praktijk. Dat vond ik heel prettig en bijzonder. Door middel van het Focustraject heb ik een vaardigheid aangeleerd. Het gaat verder dan alleen het horen en lezen van artikelen over dit onderwerp. Je leert het daadwerkelijk toepassen.
Linde is toegankelijk, duidelijk en betrokken. Met de groepssessies deel je de inzichten met elkaar. De 1 op1 sessies gecombineerd met de trainingen en tussentijdse momenten, zorgen ervoor dat je je gedrag op lange termijn kunt veranderen. Dat is het grote verschil met andere cursussen.
Iedere collega die ik spreek raad ik het Focus Traject aan. In welke functie je ook zit, je hebt deze inzichten nodig om het plezier in je werk te houden. Ik gun het mensen om dat te ervaren. Ik geloof dat dit Traject een middel is om het ziekteverzuim meteen naar beneden te halen. Het is voor organisaties heel belangrijk om te erkennen hoe impactvol deze thema’s zijn.
Marieke – Immigratie en Naturalisatiedienst
Marieke – Immigratie en Naturalisatiedienst

De uren die ik nu werk ben ik heel gefocust bezig. Er lekt veel minder tijd weg en ik rond ook veel af. Dat geeft ook veel meer ruimte om de rust te nemen die ik nodig heb. Ik hoef niet alles op mijn schouders te nemen. Die neiging heb ik wel, maar dat hoeft niet. Goed is goed genoeg.
De situatie voordat ik begon aan het Focus Traject was chaotisch. Ik voelde me vaak gehaast, druk, te lange to-do lijstjes die ik moest afwerken. Ik was snel afgeleid door telefoon, Skype.. aan het einde van de dag vroeg ik mijzelf vaak af: ik ben de hele dag bezig geweest, maar wat heb ik nou eigenlijk gedaan? Ik had een heel vol hoofd, waardoor ik weinig tijd en ruimte voor mijzelf voelde.
Met name door Corona werd de scheiding tussen werk en privé nog kleiner. Dat vond ik moeilijk. Mijn structuur was weg. Het was noodzakelijk dat er iets ging veranderen. Ik wist ook niet meer waar ik moest beginnen om dit te verbeteren. Ik deed het op wilskracht. Dat kan ik heel lang volhouden, maar op een gegeven moment word je steeds vermoeider. Het was niet goed om op deze manier door te gaan.
Het Focus Traject heeft me heel veel inzicht gegeven in hoe mijn brein werkt, en dat mijn brein niet alles aan kan in de informatie die op ons af komt en dat managen. Het is een enorm bewustwordingsproces geweest.
Ik probeerde van alles wat om mijn drukte op te lossen. Ik ben iemand die dan te snel, te groot, te veel wilt. Ik heb geleerd dat ik kleine stappen moet nemen: dan pas merk je écht blijvend kan veranderen. Dat is me nog nooit eerder gelukt. Je valt heel snel terug in je oude gedrag, in je oude gewoontes.
In de 1 op 1 sessies kon ik bespreken waar ik tegen aan loop en wat voor mij werkt. Dat heeft voor mij het verschil gemaakt om het te doen. Het was heel praktisch om mee aan te gang te gaan. Tijdens deze momenten kon ik zien of ik op de goede weg was of niet, en: als dat niet zo was, was het ook oké. Ik heb geleerd om milder voor mijzelf te zijn in het proces en niet de moed in mijn schoenen te laten zakken.
Ik besef me nu meer dat de lat echt meer naar beneden mag in hoeveel ik doe. Zonder schuldgevoel. Dat is een eye-opener. Ik WIST het wel, maar ik VOELDE het nog niet. Het beklijfde nog niet. Dat doet het nu wel. De uren die ik nu werk ben ik heel gefocust bezig. Er lekt veel minder tijd weg en ik rond ook veel af. Dat geeft ook veel meer ruimte om de rust te nemen die ik nodig heb. Ik hoef niet alles op mijn schouders te nemen. Die neiging heb ik wel, maar dat hoeft niet. Goed is goed genoeg.
Linde stelt zich heel open op tijdens het traject. Ze vertelt bijvoorbeeld vanuit haar eigen beleving en ervaring. Het wordt persoonlijk. De combinatie tussen de groepssessies en individuele sessies maakte het Traject heel effectief. Dat maakt dat het specifiek voor mij afgestemd werd waar ik mee aan de slag kon gaan. Dat maakt het heel anders dan dat je generieke tips krijgt, en zelf moet kijken hoe je dat moet gaan toepassen.
Linde vraagt in de sessies goed door. Hoe komt dat? Wat is de oorzaak waarom ik hier tegen aan loop en wat zou dan voor mij passen om het op te lossen? Deze stap sloeg ik eigenlijk altijd over.
Wat mij het meeste bijblijft is dat het dus echt kan: hier verandering in aanbrengen. Als het op dit vlak kan, kan ik het ook op andere dingen. Dat vind ik echt heel mooi.
Natasja – Immigratie en Naturalisatiedienst
Natasja – Immigratie en Naturalisatiedienst
Ik had zonder het Focus Traject zelf nooit de rust genomen en te accepteren waar ik nu ben. Ik heb geleerd dat rust enorm belangrijk is, om mijzelf de kans te geven om te herstellen. Zonder het traject had ik dat niet ingezien. Ik wilde direct terug naar het oude, dat was niet mogelijk. Ik accepteer het tempo nu meer.
Voordat ik begon aan het Focus Traject zat ik midden in het herstelproces van Corona, en daarvoor was ik ook al ziek. Ik kon me niet goed meer focussen. Ik struggelde wat er met mij was gebeurd, Corona heeft er ingehakt en ik heb daar veel restverschijnselen van. Ik wilde weer de oude zijn en alles kunnen doen, maar mijn lichaam wilde niet. Dat was voor mij heel heftig. Als ik niet had meegedaan met het Focus Traject, denk ik dat ik weer richting uitval was gegaan. Dan was ik niet geweest waar ik nu ben.
Ik had zonder het Focus Traject zelf nooit de rust genomen en te accepteren waar ik nu ben. Ik heb geleerd dat rust enorm belangrijk is, om mijzelf de kans te geven om te herstellen. Zonder het traject had ik dat niet ingezien. Ik wilde direct terug naar het oude, dat was niet mogelijk. Ik accepteer het tempo nu meer.
Het Traject heeft me heel veel inzicht gegeven in mijn gedrag. Dat was enerzijds confronterend, maar wel een eye-opener. Ik weet nu hoe mijn brein werkt. Als je niet weet hoe dat werkt, wil je wel dingen doen maar loop je er constant tegen aan dat het niet werkt. Dat is frustrerend. Zonder te weten hoe je brein werkt in het veranderen van gewoontes blijf je daar heel lang in hangen. Ik vroeg mijzelf constant af: waarom lukt het me nou niet? Doordat ik nu weet hoe ik gebruik kan maken van mijn brein, voel ik meer acceptatie en weet ik hoe ik op een andere manier kan veranderen. Dat heeft er bij mij ook voor gezorgd dat ik geen schuldgevoel meer voel. Ik neem nu veel meer pauzes en weet ook waarom dit goed is voor mij, zeker in deze periode.
Ik ben aan het accepteren dat mijn lichaam nu niet op het oude niveau werkt. Ik zie nu veel meer de overwinningen, in plaats van wat er nog niet kan. Ik herken mijn grenzen sneller. “Dit is wat ik aankan, en niet verder” is nu hoe ik er in sta. Ik stel nu scherper grenzen en ik zie ook dat dit privé invloed heeft. Dit Traject heeft me geholpen om daadwerkelijk die grenzen te stellen. Ik vond het zó de moeite waard. Het heeft heel veel veranderd voor mij.
Ik heb nu meer plezier in mijn werk. Ik heb het gevoel dat dat mij ook helpt in de relatie met mijn gezin. Ik ben mijzelf aan het ontwikkelen op een andere manier dan ik hiervoor was. Ik zie mijn gedrag sneller in en ik herken mijn valkuilen. Het heeft zoveel waarde dat ik nu kan toestaan wat er is, dat dat oké is, maar ik tegelijkertijd ook kan werken aan herstel en verbetering.
Ik vond de rust in Linde haar begeleiding heel fijn. Ik kon open zijn, ik voelde me niet beoordeeld. In de gesprekken kon ik samen met Linde reflecteren. Linde leidde de gesprekken zo dat ik zelf tot de inzichten kwam, in plaats van dat zij dat voorkauwde. Ik voelde dat ik mijzelf kon zijn. Linde was beschikbaar, ook als ik tussentijds ergens tegen aan liep. Het voelde alsof ik steun kreeg en kon terugvallen op iemand. De groep heeft daar ook bij geholpen.
Ik zou het Traject eigenlijk aan iedereen aanraden. Voorkomen is beter dan genezen. Als we deze cursus voor Corona hadden gedaan waren we misschien meer voorbereid op wat er zou komen in die verandering.
Als mensen zichzelf kennen, weten hoe hun brein werkt en zichzelf kan accepteren voor wie hij is, kan hij ook zijn werk beter uitvoeren. Iedereen zou zo’n cursus moeten doen. Ik raad het letterlijk iedereen aan.
Judithe – Immigratie en Naturalisatiedienst
Judithe – Immigratie en Naturalisatiedienst
hoe we werken.
In een kennismaking delen we graag meer over hoe we jullie kunnen helpen om meer rust te creëren. Mail ons voor meer informatie.

algemene voorwaarden
privacy + cookie statement
© ruststokers 2023
